New Tradition in Co. Carlow

New Tradition in Co. Carlow

A new extension to a family home that was originally designed by Mcloughlin Architecture in 2006. The extension provided increased living and dining accommodation at Ground Floor and included the addition of a walk in wardrobe, dressing room and bathroom upgrade works at First floor level. Material Selection was an important part of this project, we carried out extensive research to find a suitable low maintenance cladding material for the lightweight/ timber frame first floor. We selected a Dark Toned Fibre Cement cladding plank with a soft tumbled brick to the ground storey.

The choice of materials were sympathetic contrast to the style of the existing dwelling house. Interior upgrading works took place to portions of the house which include wall panelling, textile wall coverings, stone floor restoration, carpeting and interior decoration. The works also included the conversation of the heating system from an Oil Fire System to a High Temperature External Air to Water Heat Pump to increase the BER rating and comfort levels of this beautiful BER ‘A’-rated Family Home.

A new extension to a family home that was originally designed by Mcloughlin Architecture in 2006. The extension provided increased living and dining accommodation at Ground Floor and included the addition of a walk in wardrobe, dressing room and bathroom upgrade works at First floor level. Material Selection was an important part of this project, we carried out extensive research to find a suitable low maintenance cladding material for the lightweight/ timber frame first floor. We selected a Dark Toned Fibre Cement cladding plank with a soft tumbled brick to the ground storey.

The choice of materials were sympathetic contrast to the style of the existing dwelling house. Interior upgrading works took place to portions of the house which include wall panelling, textile wall coverings, stone floor restoration, carpeting and interior decoration. The works also included the conversation of the heating system from an Oil Fire System to a High Temperature External Air to Water Heat Pump to increase the BER rating and comfort levels of this beautiful BER ‘A’-rated Family Home.

1950’s Revival in Co. Kildare

1950’s Revival in Co. Kildare

Refurbishment and Extension of an existing 1950’s cottage located on a quiet country road in South Co.Kildare. This cottage was typical of the Land Commission style that we see dotted around the Irish countryside. This cottage was in need of some much needed renovation and extension work to modernise it and make it fit for 21st Century living to provide for the needs of its new owner in her return to an area in which she was born and raised.

The original cottage was extensively stripped out to accommodate new ground floor construction connecting the new and old portion of the dwelling.  The extension was carefully designed and added to the rear of the cottage to house a new open plan Living/ Kitchen/ Dining Room/ Space to make good use of the sites orientation.

A new connection or link was designed to ‘connect’ the new and old portions of the dwelling. New Triple Glazed Energy efficient Alu-Clad Windows were installed throughout with the refurbishment and upgrade to all building services and insulation standards to bring it up to an ‘A’-rated standard to form compliance with current Building Regulations (TGD Part L Compliance)

Family Home Upgrade in Rathvilly

Family Home Upgrade in Rathvilly

This very well sheltered and hidden family home was designed and built in the late 1990’s and was built at a time when building energy performance was not as considered and developed as it is today. Therefore, the project required extensive internal strip out of floors and walls to allow the refurbishment and upgrade to all services to bring it up to an ‘A’-rated standard to form compliance with current Building Regulations (TGD Part L Compliance).

The existing ground floor construction was carefully removed and replaced with a highly insulated ground floor slab accommodating a new External Air to Water Heat Pump sourced underfloor heating system was installed throughout. New Triple Glazed Energy efficient Alu-Clad Windows were installed throughout. The works also included a single storey extension to the rear of the property to connect the Kitchen through a new Dining Room to an adjoining Family Living Room Space.

The new Extension to the rear is wrapped in a standing seam Zinc finish and leads onto a large landscaped South Facing Garden with access to BBQ and Patio Area areas in a mature and well landscaped setting. The property underwent complete internal redecoration with engineered timber floors, feature electric AGA within a new kitchen with stone counters and full interior decoration throughout. The building setting was extensively hard and soft landscaped during the main building project.

Family Home Upgrade in Rathvilly

Rural House in Co. Carlow

A rural 2-storey farm cottage dating back to the early 18th Century set in Co. Carlow that underwent complete refurbishment, internal upgrade, outhouse conversion, and addition of an extension to side and rear. The retained masonry walls of the outhouse were left as exposed stonework in solid Granite. The pointing of the stonework throughout the original cottage underwent extensive repair and restoration work to bring it back to its former glory which involved carefully repointing using lime mortar through best conservation practice. The extension involved a new kitchen and living area and two additional bedrooms. The project objective was to emphasise the character and atmosphere of the older farm cottage and to design an extension characteristic of the Irish Vernacular  with a modern interior.

House Extension & Refurbishment – Naas

Open-plan Living Space for a Family home in Co. Kildare.

This project involved the opening up of rooms at the back of the house to create a large open-plan kitchen, living, dining area. The space is flooded with natural light due to the large sliding glass doors which open out on to the rear terrace.

An extension was added on to the west elevation, providing a generous utility room accessed off the kitchen.

 

City Centre Office Fit-Out

A City Centre Project that presented many complexities in terms of accessibility– a number of changes in levels within the building presented design challenges for providing an office that could be used universally.

This project included a complete strip-out of the existing space and all services. Central to the brief was the subdivision of the existing floorplate and the provision of an access/circulation route for our tenant to their own section of the building.

The concept for this project was the notion of a journey – we were dealing with three distinct eras of building, the most interesting being the 1800’s element which merged with the 1960’s and the 1990’s. We wanted the occupants to have a sense of history within their space and as a result, each area became a district that used materials that reflected the buildings age. Areas of exposed brickwork were constructed within the space, along with the use of wrought iron railings on ramps and the use of dark framed glazing to create a sense of the past. A walkway throughout the space of timber flooring laid in a herringbone pattern cleverly guides the user on a journey to all sections of the building – this walkway remains consistent throughout and the direction of the chevron/ pattern was also a method of way-finding.

There are large open plan office areas in both districts along with support areas including Phone booths, Kiosks and Meeting Rooms. The existing toilet facilities were relocated to provide new fully accessible WC & showering facilities for all staff.

Mcloughlin Architecture provided full Architectural, PSDP and Interior Architectural services on this project. This project was completed on-time within a very tight timeframe of 14 weeks.

Area: 825sq.m

Main Contractor: Noel Conway Construction.

INTERNAL HOUSE REFURBISHMENT IN KILDARE

Creating a warm, comfortable family space
An existing family home built in recent years with a series of ground floor reception rooms that did not provide connectivity or adequate living/ dining space for a young growing family.

read more

The scheme proposed, opened up the existing Kitchen and Dining Room into one space to include a large living area with a new wall mounted flush gas stove with surrounding fitted joinery at one end, a new zoned lighting scheme and new flooring throughout. The existing kitchen units were refurbished, hand painted and extended and new worktops were added. The colour scheme throughout is neutral with pops of accent colour used on the accessories and soft furnishes. The end result is a warm, comfortable family space.

Timeframe – 1 month.
HOUSE AT KILTEEL

Design for an energy efficient home with a spacious centrally located open plan kitchen, dining and living room
An existing house built in the early 2000’s that due to the evolution of the family’s lifestyle and requirements required a revised spatial design of the ground floor and the addition of an additional bedroom at first floor. The Design required the repositioning of the front door of the dwelling, introduction of new dormer windows and large Window and Sliding Glass door openings to the House elevations to introduce more natural light into the dwelling throughout the day.

read more

Spatially the internal layout was redesigned to allow the dwelling to function more effectively to meet the needs of a growing young family. A considerable amount of living space in this home was under-utilised and was quite dark in its appearance given the large footprint of the house. The project was taken from design through to delivery ensuring that the refurbishment was completed within an 18 week timeframe. The completed dwelling took on a new life as an energy efficient home with a spacious centrally located open plan kitchen, dining and living room with connecting reception rooms, bedrooms and ancillary rooms on the ground floor and bedroom/ bathroom areas at first floor. The Dwelling was completed to a very high standard through the successful combination of Architectural and Interior Design.

Timeframe – 18 weeks

Budget >€200K